DODENHERDENKING
VETERANENDAG
2017

Dodenherdenking 4 mei 2017 Deventer

Op 4 mei 2017 was de nationale dodenherdenking. Ook in Deventer werd er om 20.00 uur 2 minuten stilte in acht genomen.

Oud Mariniers

Deventer - Op 4 mei herdenken we alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties of vredesoperaties.

Pipes and Drums


De Veteranen van de gemeente Deventer hadden een uitnodiging gekregen om deze avond aanwezig te zijn bij deze herdenking. Om vanuit de gemeente extra respect en eerbied naar de Veteraan uit te spreken. Vanaf 19.00 uur werden de Veteranen toegesproken door Burgemeester Heidema. Waarna zij gezamenlijk (indien gewenst) mee konden lopen met de stille tocht richting het Grote Kerkhof.

Deventer dodenherdenking


Na het taptoe signaal, de 2 minuten stilte, het Wilhelmus en het Canadese volkslied, bracht de burgemeester een toespraak ten gehore. Waarin ook duidelijk werd aangegeven dat de gemeente hun Veteranen respecteert en trots zijn dat de Veteranen gedaan hebben wat ze moesten doen.
Namelijk gevochten voor onze vrijheid of voor die van anderen.
Het motto was: Herdenken doe je samen.

Burgemeester Heidema met Canadese Veteraan

De oudste Canadese Veteraan die Deventer heeft bevrijdt in 1945 was ook aanwezig!


Bron: Veteranen Deventer


7even Bridges

Veteranendag Deventer 10 juni 2017Deventer
- Dit jaar mochten wij samen met de Gemeente Deventer rond de tafel gaan zitten om de invulling mee te bepalen voor de Veteranendag in Deventer. Er zijn ongeveer 500 Veteranen geregistreerd in de Gemeente Deventer. Er waren ongeveer 120 Veteranen op af gekomen (inclusief introducé). In de prachtige ontvangsthal van het nieuwe gemeentehuis, was een podium neergezet. 

Erik Krikke met Veteraan

Wij hebben kunnen regelen dat Afghanistan Veteraan Erik Krikke samen met de band 7even Bridges kwamen optreden. Erik is voormalig operatie assistent en heeft door zijn uitzending in Kandahar (Zuid Afghanistan) een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) opgedaan. Hierover heeft hij vrij recent een boek geschreven (Operatie Geslaagd Afghanistan: van oorlogschirurgie naar PTSS). Nadat dit een bestseller is geworden ging hij met zijn band '7even Bridges' on tour. En staat nu op veel podia zijn verhaal te vertellen met ondersteuning van bijpassende muziek.

 

Impressie van Erik Krikke en 7even Bridges


Ook was er een diashow met allerlei oude foto's uit de 2e wereldoorlog. Nou kennen we allemaal foto's uit de oorlog. Maar dit waren dan foto's uit Deventer in de oorlog. Voor veel oude Veteranen was dit een punt van herkenning. Sommige hadden de oorlog als kind meegemaakt of wisten veel te vertellen of te herkennen door de ouders die in de oorlog hadden geleefd. 
Bombardement op de Deventer spoorbrug


Prins Bernhard in Deventer

Prins Bernhard in Deventer na de bevrijding


Pauwergirls

Pauwergirls met Burgemeester Heidema

Hierna was er nog een optreden van de Pauwergirls! 

Drie kleurrijke dames die mooie liedjes ten gehore brachten uit de jaren '40 en '50. Voor veel oudere Veteranen herkenbaar. Maar ook een aantal jongere Veteranen zongen vrolijk mee.

Pauwergirls

Met een vleugje humor en vrolijke oude nummers werd er vrolijk meegezongen of geklapt. En zelfs burgemeester Heidema vond het prachtig! 

Al met al een prachtige dag. Volgend jaar hopen we wederom te mogen helpen met organiseren en hopen we dat het weer een fantastische dag wordt voor jong en oud!

Bron: Veteranen Deventer